Login    Register    Thursday, May 23, 2019      Search  
Partneri Quad-a
 
 
 
 
 
 

TELEFONSKE CENTRALE

O VOIP-u, Ateriksu, IPPBX centrali

Tradicionalne telefonske centrale jesu zatvoreni sistemi. Hardware koji se koristi uvek je specifičan za proizvođača centrale, sa visokim cenama nadogradnje. Unapređenje sistema telefonije zahteva lančano obavljanje nadogradnje za sve delove postojećeg sistema.

Asterisk je nešto sasvim drugo. To je sistem otvorenog koda (Open Source) koji radi na standardnom PC hardware-u. Asterisk koristi standarde protokole ( SIP, H.323, IAX2, MGCP, SCCP…) koji su jednostavni za implementaciju i odlično sarađuju sa ostalim sistemima. Ono što takođe karakteriše Asterisk bazirane sisteme jeste mogućnost interkonekcije između klasičnih telefonskih sistema (PSTN i ISDN) i sve više prisutnih Voice-over IP (VoIP) tehnologija.

Samo jedan PC je dovoljan da se postigne osnovna funkcionalnost telefonske centrale.

Asterisk može biti konfigurisan kao osnova IP, klasične analogne ili hibridne telefonije. Opcije kao što su prebacivanje poziva, rutiranje telefonskog saobraćaja, povezivanje različitih standarda se naravno podrazumjevaju.

Svaka Asterisk centrala (PBX) je lako proširiva internim ili eksternim modulima raznih proizvođača (Digium, OpenVox, PORTech, Linksys, Atcom, Grandstream, itd...), a sve to kod nas po pristupačnim cenama. Ovakvim proširenjima je moguće povezati Asterisk PBX i klasičnu telefoniju.

Na taj način, dobijate mogućnosti besplatnog telefoniranja između telefona koji su povezani na Asterisk. Svi ti telefonski aparati mogu biti na različitim stranama sveta. Ukoliko imate potrebu da zovete brojeve u inostranstvu, kao i da vi budete dostupni za vaše klijente baš kao da su pozvali office u Londonu, New Yorku, Asterisk je pravo rešenje.

Ako vam je potreban IVR servis (Interactive voice response - interaktivni govorni automati) Asterisk je tu. Server za konferencijske pozive? Naravno. Zamena za vaš zastareli sistem govorne pošte? Može. I još pregršt mogućnosti u skladu sa vašim potrebama zahvaljujući potpuno otvorenoj arhitekturi.

Ukoliko imate potrebu za zaista velikim brojem ulaznih linija, agenata koji istovremeno razgovaraju, veliki broj dolaznih poziva - Asterisk sistem moze da se klasterizuje (zasnovan je na Linux-u). Po mogućnosti unapređenja i poboljšanja karakteristika VoIP sistema, Asterisk PBX ima neprevaziđen odnos kvalitet-cena.

U zavisnosti od kodeka koji se koristi za prenos glasa, zahtevani bandwidth je od 20 do 88 Kbps, po jednom govornom kanalu.